دندانپزشکی کودکان، تخصصی در رشته دندانپزشکی است که در آن تمرکز بر روی سلامت دهان و دندان در رده سنی طفولیت تا نوجوانی بصورت تخصصی و با توجه به نیازهای خاص این گروه سنی می باشد. جهت پاسخگویی به نیاز های این گروه سنی، جراح دندانپزشک پس از گذراندن دروه دکتری دندانپزشکی عمومی اقدام به ادامه تحصیل، کار کلینیکی و کسب تجربه در شاخه تخصصی دندانپزشکی کودکان می نماید تا آمادگی لازم جهت پاسخگویی به نیاز این رده سنی از جامعه را کسب نماید خدمات دندانپزشکی اطفال شامل فلورایدتراپی ، فیشورسیلنت (شیار بند)، ترمیم های پیشگیرانه، پالپوتومی و پالپکتومی (عصب کشی و درمان ریشه دندانهای شیری )، روکش، ترمیم و فضا نگهدار است که توسط متخصصین دندانپزشکی کودکان ارائه می شود.
دندانپزشک کودکان کسی است که برای رسیدگی به سلامت دهان و دندان کودکان و نوجوانان در دوره تحصیل، آموزش ویژه ای می بیند. کودکان در همه سنین از نوزادی تا نوجوانی، نیاز به اقدامات دندانپزشکی مختلفی دارند تا بتوان از بروز مشکلات پیچیه دهانی- دندانی در سنین بالاتر پیشگیری نمود. از زمان رویش اولین دندانهای شیری در حدود 6-4 ماهگی تا زمان افتادن آخرین دندان شیری ( حدود 12 سالگی) کودکان باید هر 6 ماه یک بار توسط دندانپزشک کودکان مورد معاینه قرار بگیرند و سلامت دندانهای ایشان ارزیابی شود.
اهمیت دندانهای شیری در کودکی
توانایی جویدن: لذا در صورت وجود پوسیدگی یا از دست دادن دندان، توانایی جویدن غذا در کودک کاهش یافته که می تواند منجر به اختلالات رشدی شود.
حفظ فضای لازم برای رویش دندانهای دائمی: دندانهای شیری نش راهنما را برای رویش دندانهای دائمی ایفا می کنند به کونه ای که اگر یک دندان شیری پیش از موعد از دست برود، فضای مورد نیاز برای رویش دندان جانشین آن از دست خواهد رفت.
زیبایی: مطالعات مختلف نشان می دهند که پوسیدگی و ظاهر نازیبای دندانهای شیری می تواند نقش مهمی در اعتماد بنفس کودک و روابط وی با سایرین داشته باشد.
بوی بد دهان: وجود پوسیدگی های متعدد و عدم رعایت بهداشت دهانی در کودکی می تواند منجر به ایجاد بوی بد دهان شود. به دنبال آن التهاب لثه و عفونت می تواند این مشکلات را تشدید نماید.
تاثیر پوسیدگی دندانهای شیری بر دندانهای دائمی زیرین: پیشرفت پوسیدگی و وجود عفونت در دندانهای شیری می تواند به جوانه دندان دائمی زیرین انتقال یافته و منجر به اختلال در تکامل این دندان شود.
خدمات تخصصی دندانپزشکی کودکان
- ترمیم دندانهای شیری
- عصب کشی دندانهای شیری در اثر پیشرفت پوسیدگی و درگیر شدن عصب دندان
- فلورایدتراپی
- فیشور سیلانت (شیارپوش) به منظور پیشگیری از بروز پوسیدگی در شیارهای دندان
فضانگهدار برای حفظ فضای دندانهای دائمی به دنبال از دست رفتن پیش از موعد دندانهای شیری
روکش دندانهای شیری در مواردی که پوسیدگی قسمت وسیعی از تاج دندان را تخریب کرده باشد.